Siirry suoraan sisältöön

Sampo osake

Kamux Oyj osake​

Sampo on pohjoismainen vakuutus- ja rahoitusalan konserni, joka on erittäin tuttu sijoittamisesta kiinnostuneille. Vaikka pörssikurssit eivät kiinnostaisikaan, on Sampo osake varmasti jossakin muodossa tullut tutuksi esimerkiksi uutisista. Ei varmasti ole kovinkaan väärin sanottu, että Sampo on yksi Suomen arvostetuimmista yhtiöistä.

Sampo-konsernin historia alkoi vuonna 1909 Turussa. Jo heti alusta alkaen Sampo oli eräänlainen edelläkävijä, sillä yhdenlaisen vakuutuksen sijaan se myi useita erilaisia vakuutuksia. Oltuaan vuosikymmenten aikana mukana suomalaisen yhteiskunnan ylä- ja alamäissä yritys viimein listautui pörssiin vuonna 1988. 90-luvulla Sampo nousi Suomen suurimmaksi vakuutusyhtiöksi. 2000-luvun edetessä yhtiö on vahvistanut asemaansa merkittävä alan toimijana ja yhtenä Helsingin pörssin arvokkaimmista yrityksistä.

Konserniin kuuluu luonnollisesti tytäryhtiöitä. Sampo omistaa esimerkiksi If Skadeförsäkring Holding AB -vakuutusyhtiön, joka tunnetaan paremmin If-nimellä. Muita tytäryhtiöitä ovat Topdanmark A/S, Hastings Group Ltd ja Mandatum Holding Oy. Sampo on aiemmin omistanut myös osuuden Pohjoismaiden suurimmasta pankista Nordeasta, mutta on sittemmin myynyt omistuksensa.

Sampo osake nykyään

Oltuaan pitkään 10 ja 20 euron välissä Sampo osake aloitti merkittävän nousun 2010-luvun alkupuolella. A-osakkeen kurssi nousi parista kympistä päälle 40:een, lähes jopa 50 euroon vain muutamassa vuodessa. Suurin piirtein tällä tasolla on myöhemminkin pysytty lukuunottamatta 2020-luvun alun notkahdusta. Notkahduksen jälkeen kurssi on palautunut entisen tasonsa tuntumaan, joten otollisella hetkellä ostaneille on tullut mukavaa tuottoa. Ainoastaan A-sarjan osakkeet noteerataan pörssissä.

Tulevaisuutta on luonnollisesti vaikeaa ennustaa – maailmalla voi nimittäin tapahtua yllättäviä asioita, jotka heiluttavat pörssikursseja. Yrityksen toiminta on sinänsä vakaalla pohjalla, mistä kertoo muun muassa sijoittajien luottamus yhtiöön ja siitä seuraava verrattain korkea osakekurssi.

Miksi Sampo osake?

Sampo osake varmasti kiinnostaa osakesijoittajia juurikin arvonsa vuoksi. Osake 2010- ja 2020-luvuilla lukeutunut Helsingin pörssin arvokkaimpiin. Sijoittajat arvostavat Sammossa esimerkiksi hyvää maantieteellistä hajautusta vakuutusliiketoiminnoissa. Vakuutuksia voidaan muutenkin pitää melko vakaana alana, joten toiminta on siinä mielessä varsin hyvällä pohjalla.

Lisäksi Sampo osake houkuttelee sijoittajia osingoillaan. Yhtiö on perinteisesti maksanut osakkeenomistajille vähintäänkin euron, mutta usein pitkälle yli kahden euron osinkoa osaketta kohden, mikä tarkoittaa mukavaa pottia runsaasti yhtiön osakkeita omistaville. Esimerkiksi vuonna 2022 omistajia hellittiin toden teolla, kun osinko oli peräti hieman yli neljä euroa! Pienessä kuopassa oltiin 2020-luvun taitteessa osingon käydessä puolessatoista eurossa, mutta muutoin on jokainen omistettu Sampo osake tuonut mukavaa osinkoa omistajalleen. Tällainen osingonmaksu lukeutuu ehdottomasti Suomen parhaimmistoon ja lisää kiinnostusta yhtiön ympärillä huomattavasti – moni, joka ei itse välttämättä sijoita, on varmasti vähintäänkin kuullut Sammon osingoista.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä

Vaikka monia sijoituskohteita, kuten Sampo osake, pidettäisiinkin hyvinä, liittyy niihin sijoittamiseen aina riskejä. On siis mahdollista, että myös hyvämaineisen Sammon kurssi laskee. Osakemarkkinoihin liittyy aina epävarmuutta, joten kurssilaskua tai -nousua ei voi taata, eivätkä perinteisesti vaikaidenkaan kurssien pysyminen ole itsestäänselvää. Muutokset toimintaympäristössä voivat nopeastikin haitata yhtiön liiketoimintaa ja sitä myötä heikentää sijoittajien uskoa. Esimerkiksi lama kolhii kaikkia pörssikursseja. Päätös sijoittamisesta tehdään aina itse ja siihen liittyvät riskit myöskin kannetaan itse.

Sijoituspäätöstä tehdessä kannattaa aina tutustua yritykseen huolellisesti. Jos esimerkiksi Sampo osake on hankintalistalla, kannattaa osakkeen kurssikehitykseen sekä yhtiön avaintietoihin tutustua. Niiden avulla voi päätellä, onko kyseinen osake juuri itselle kannattava sijoituskohde. Lisäksi on tietenkin aina hyvä lukea alaan liittyvää uutisointia ja perehtyä asiantuntijoiden näkemyksiin.